top of page
  • Ontwerp

Alles wat je moet weten over de kleurensystemen

Signz staat gekend voor verschillende soorten print -en drukwerk. Wanneer je bij ons drukwerk besteld, kom je in contact met de termen: CMYK, RGB en Pantone-kleuren. Heb je ooit al gehoord van deze begrippen?


Het is belangrijk om het verschil te kennen tussen deze grafische termen voor het bekomen van de juiste kleur van jouw bestelde drukwerk. Op het eerste zicht kun je met de drie systemen, soortgelijke resultaten bekomen. Toch kan de kleur van jouw print -of drukwerk er helemaal anders gaan uitzien in CMYK, RGB of Pantone. Het is dus van uiterst belang dat we hier goed over kunnen communiceren!

Kleuren voor beeldscherm

Ooit gehoord van RGB-kleuren? Je kunt het waarschijnlijk al afleiden, het gaat hier om rood, groen en blauw. Deze kleuren worden enkel digitaal gebruikt op beeldschermen. Ze kunnen dus niet geprint worden. RGB is een voorbeeld van een additieve kleurmenging, wanneer je dit soort licht in gelijke hoeveelheid samenvoegt, krijg je wit licht.
Kleuren voor druk -en printwerk

CMYK is opgebouwd uit 4 kleuren. Weet jij welke kleuren? Het gaat hier namelijk over cyaan, magenta, geel en zwart. Deze kleuren vormen de 4 inkten voor druk-en printwerk. Bij CMYK gaat het over en subtractieve kleurmenging. Wanneer je deze kleuren samenvoegt, bekom je zwart (= key colour).


Pantone

Weet jij wat Pantone-kleuren zijn? Bij dit kleurensysteem heb je te maken met kant-en-klare kleuren die altijd hetzelfde zijn. Wanneer je dus Pantrone-kleuren in je ontwerp verwerkt, mag je er 100% zeker van zijn dat je drukwerk bij elke drukker er exact hetzelfde zal uitzien. In het Pantone Matching System zijn duizenden kleuren opgenomen voor verschillende ondergronden.


It all started in 1962

Heb je al gehoord van Pantone? Wel Pantone is afkomstig van de drukkerij van het reclamebureau M & J Levine Advertising in New York. In 1962 werd dat bedrijf overgenomen door een zekere Lawrence Herbert, hij hernoemde het bedrijf tot Pantone. Vanaf dat moment legde het bedrijf de focus op het standaardiseren van kleuren. Daarom werd een systeem ontwikkeld om kleuren zo objectief mogelijk mee te identificeren. Er kwam een gids met een 10-tal kleuren wat vanaf dan de basis vormde voor een universele kleurentaal. Door de ontwikkeling van het Pantone Color Matching System zul je bij Signz de juiste kleur verkrijgen voor jouw drukwerk!


Signz’ zeefdruk

Wanneer je dus kiest voor Pantone-kleuren ben je er zeker van dat ze nooit zullen afwijken van de kleur die je voor ogen hebt! Bij Signz zijn de Pantone-kleuren van groot belang. Dit soort kleuren worden vaak gebruikt om textiel te bedrukken met zeefdruk.


Een pantone-waaier

Ben je op zoek naar de juiste kleur voor je drukwerk? Wil je zeker zijn van hoe jouw drukwerk er uitziet? Neem dan een Pantone-waaier bij de hand! Hierin vind je alle kleurschakeringen die je nodig hebt, afgestemd op de ondergrond en afwerking die je wil gebruiken.
Heb je jouw favoriete kleur gevonden voor jouw print -of drukwerk? Aarzel dan zeker niet om Signz te contacteren!

Wij hopen dat we jou met deze informatie wat meer inzicht hebben kunnen geven wat betreft de kleursystemen. Bij ons, Signz, kom je het meest in contact met Pantone-kleuren en CMYK als het gaat om jouw drukwerk.


Wil je graag nog meer info omtrent grafische termen? Lees dan zeker ook onze blogpost rond grafisch werk aanleveren!


Het Signz Team

180 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page