• Ontwerp

Wat je moet weten over grafische werk aanleveren

Voor een goede communicatie is het belangrijk dat jij als klant alle nodige kennis hebt over verschillende grafische termen. Ben je op zoek naar meer informatie over deze termen? Wij laten jou via deze blogpost kennismaken enkele technische begrippen voor een vlotte communicatie.


De grafische termen zijn van belang voor een goede communicatie tussen Signz en de klant. Daarom willen we jou wat kennis geven over vectoren, pixels, resolutie, lettercontouren, verschillende bestandstypes en tot slot het allerbelangrijkste de aanleverchecklist."Die blokkerige print"

Heb je ooit al gehoord van vectoren? Een vectorafbeelding blijft namelijk altijd scherp wanneer je deze gaat vergroten. De lijnen en vullingen blijven altijd hun vorm behouden.


Pixels daarentegen zijn het tegengestelde. Ooit al van die kleine blokjes gezien? Wel dat zijn de pixels. Het zijn eigenlijk kleine blokjes die samen de afbeelding vormen en ze worden zichtbaar wanneer je gaat inzoomen. Hoe meer blokjes je ziet (DPI: Dots Per Inch), hoe beter de kwaliteit!


Dus zeker te onthouden: de ingezoomde beelden met blokjes zijn de pixels en die zonder, de vectoren!DPI, nog nooit van gehoord!?

Heb jij ooit al gehoord van resolutie of DPI? Bij pixelbestanden ben je gebonden aan de resolutie waaruit deze is opgebouwd. De resolutie wordt weergegeven in het aantal DPI (Dots Per Inch). De minimale en maximale resolutie van je bestand, voor het beste eindresultaat, hangt af van de toepassing en de zichtafstand.


 • 300 DPI: scherpe print en ook van dichtbij goed lees -en zichtbaar: voor alles vormen van drukwerk.

 • 150 DPI: prints die op een zichtafstand van enkele meters leesbaar moeten zijn met fijne teksten of fotoprints.

 • 72 DPI: resolutie voor extreem grote printafmetingen: XL, spandoeken, billboards, …


Hoe hoger de resolutie, hoe scherper en duidelijker je afbeelding of ontwerp!“Dat lijntje rond je letter”

Als jouw computer een lettertype niet kent, zet die dit automatisch om naar een ander, willekeurig lettertype. Vervelend toch? Het resultaat zal hierdoor ook afwijken van wat je voor ogen had...


Bij een omzetting naar lettercontouren, worden teksten vastgelegd en veiliggesteld. Alle tekst wordt omgezet naar vectoriele vormen. Op deze manier voorkom je fouten in de print en kunnen we de bestanden eventueel openen om te controleren en/of bewerken. Sluit lettertypen voor de zekerheid in, in de PDF. Jouw computer zal deze vormen dan ook niet meer herkennen als tekst. Op die manier kan er niets meer veranderen aan deze teksten. Eventuele tekstcorrecties zijn dan niet meer mogelijk.Help, welk bestandstype moet ik kiezen?

Het juiste bestandstype kiezen is heel belangrijk voor een vlotte werking! Kan je niet kiezen tussen PDF, TIFF, JPG of een Microsoft Office bestand? Op zoek naar meer info? Hier geven we jou de nodige kennis over alle bestandstypes!


PDF

We adviseren zelf om altijd een PDF-bestand aan te leveren voor drukwerk. Het kent enkele voordelen als:

 • Behoud van vectoren

 • Behoud van transparanties

 • Kleine bestandsgrootte

 • Behouden van opmaak


TIFF Bij een TIFF-bestand gaan er weinig details verloren. Het wordt vaak gebruikt voor kleding en foto’s. Enkele belangrijke eigenschappen waarvan je op de hoogte moet zijn:

 • Behoud van transparanties

 • Weinig detailverlies

 • Forse bestandsgrootte

 • Bestaat uit pixels


JPG

Er gaan altijd details verloren wanneer je iets op gaat slaan als een JPG-bestand. Bovendien wordt dit bestandstype vooral gebruikt voor foto’s. Enkele opvallende kenmerken zijn: